Kárpátaljai állami menekülttábor támogatása

Múlt héten meglátogattuk a Kárpátalján működő állami menekülttábor egyik telephelyét, Tiszakeresztúron. A volt állami iskola (speciális, fogyatékkal érintett gyermekek oktatása zajlott itt régebben) épületében látnak el belső Ukrajnából menekülő embereket.

Az adományok átadása után volt egy kis időnk beszélgetni egy ukrán házaspárral, akik Bahmut ostroma elől menekültek el. Ritkán lát az ember annyi félelmet egy szempárban, amit mi ott láttunk ennek a két embernek a tekintetében…

Tartós élelmiszereket és ruhákat adományoztunk a tábor vezetői részére. Innen tovább haladtunk a beregszászi gyülekezethez, Horváth Sankó pásztorhoz, ahova szintén adományokat vittünk a Fida International és a HOPE e.V.  jóvoltából. A beregszászi járásban található gyülekezetekben továbbra is szellemi növekedés tapasztalható és rengeteg időt, energiát fektetnek a missziós munkába is.

Ezen a missziós úton egy ruszin hölgy útitársat is kaptunk, aki segített nekünk fordítani a munkácsi The Church of the Living God ukrajnai gyülekezetében. A háború kitörése óta segíti a gyülekezet a belső Ukrajnából menekülő embereket. Kezdetben menekültszállásként, hasonlóan a tiszabecsi missziós imaházhoz, befogadtak mindenkit. Jelenleg minden nap 70-100 fő menekült ember részére nyújtanak napi egyszer meleg étkezést, illetve heti szinten tartanak ruhabörzét és különböző higiénés termékekkel látják el a hozzájuk forduló embereket.

Az imaház nagytermében mindennap istentiszteleteket tartanak, amihez szintén sokan csatlakoznak és a gyülekezeti ház minden más helyiségét a menekült emberek ellátására, adományok raktározásra, étkeztetésre nyitották meg. A gyülekezettel szervezetünk együttműködik és szeretnénk minden hónapban támogatni a menekültekkel végzett missziós munkájukat. Közel 1 tonna adományt vittünk ki múlt héten, holnap pedig ismét indulunk a következő adományokkal, hamarosan jelentkezünk a missziós út beszámolójával.

Számtalan megható és egyben megterhelő történet közül az egyiket szeretnénk megosztani veletek. A fronton harcoló katonáknak kék-sárga kisangyalkákat készítenek a gyülekezetbe járó helyi gyerekek közösen a menekült gyerekekkel. A lelkipásztor azt a visszacsatolást kapta, hogy lelkileg nagyon sokat jelent a katonáknak a nemzeti zászló színeivel készített kisangyal…a többi néma csend és sok ima, hogy minél előbb véget érjen a háború.

A tartós élelmiszerek, higiénés termékek mellett köszönjük a helyi gyülekezetek, civilek adományait, melyeket szintén folyamatosan juttatunk el a menekülteket ellátó gyülekezetek részére.

 

„Az igyekezetben ne legyetek restek; szellemben buzgók legyetek; az Úrnak szolgáljatok” Róma 12.11

Share This